Een nieuwe kluunschaats voor M&M iceskate uit Vorden en natuurlijk ook Artic Sports/ EVO skate uit Diever. Ex Nefit Marathon schaatser Arjan Mombarg is samen met Raymond Mars eigenaar en oprichter van M&M iceskate. Johan Bennink is eigenaar van EVO Skate en een bekende naam in schaatsland, want hij is ook de oorspronkelijke oprichter van Maple skate, het huidige Maplez.
Kluunschaatsen zijn er al een tijd en deze natuurijstrend is eigenlijk iets wat overgewaaid is uit Scandinavie. Daar is men gewend om op grote meren en zelfs de zee te schaatsen, met soms grote stukken slecht ijs of een tijdelijke wandeling. Daarom is het handig dat je snel je schaatsen kunt onderbinden en verwijderen zonder steeds je schoenen uit te doen. Dus deze schaatsen bestonden oorspronkelijk uit een geextrudeerd aluminium T-profiel met daarop een langlaufbinding gemonteerd. Werkt heel goed en ‘klapt’ nog ook, dus wordt heel veel verkocht. Zeker ook omdat de daarbij veel toegepaste Salomon langlaufschoen lekker warm is en veel steun biedt. Daarmee waren een aantal van de grootste nadelen van het schaatsen al opgelost. Maar toch, er moest een product komen en liefst een met een geintegreerde binding, want de Salomon langlaufbinding klapt niet goed terug. Jawel, met een speciaal daarvoor ontwikkeld elastiekje, maar dan kan eigenlijk niet meer.
Met de Wiperboard onwikkelde ik een schaats die aan alle eisen voldeed. Naast het terugklappen, wilden we ook de rijeigenschappen verbeteren en mijn persoonlijke uitdaging was het supersnel onderbinden en verwijderen van de schaats. Alvorens te beginnen met ontwerpen heb ik een beknopt verkenningsrapport opgesteld waarin ik op een rij heb gezet waar ik dacht dat er kansen lagen. Vervolgens zijn er drie concepten ontwikkeld, waaruit een gezamelijke keuze is gemaakt. Daarvan zijn vervolgens twee rondes prototypes gebouwd, met verschillende vormkenmerken en kleine technische verschillen. De belangrijkste eisen aan de binding waren sterkte, duurzaamheid en compactheid. Door de afzet van de schaatser gaat er nog wel een paar Newton doorheen en ook in de Salomon schoenen onderling zaten tolerantieverschillen die moesten worden opgevangen. Dus heb ik goed gekeken naar lagerbelasting, veerkarakteristieken en duurzaamheid daarvan. Immers, de schoen wordt slechts geborgd middels een enkel veertje en dat moest dus wel betrouwbaar zijn. En dat is gelukt! Als je met deze schaats op pad bent klik je in een handomdraai (zelfs staand) een ijzer onder je schoen en je haalt het er ook net zo makkelijk weer onderweg. Inmiddels is de schaats enkele jaren op de markt en nog steeds succesvol en geprezen!
Lees ook het test-artikel in op-pad en bekijk de website van M&M iceskate.