ontwikkeling van een opvolger van de succesvolle Philips GAIA

PHILIPS Mid End filter-koffiezetapparaat

KlantPHILIPS N.V.
Websitewww.90yearsofphilipsdesign.nl

Voor Batavus ontwierp ik een geintegreerd fietsstuur voor kinderen. Compleet me verlichting! Doel was om het gezicht van de fiets aantrekkelijker en vooral ook onderscheidender te maken. Meer één product dan de bekende kerstboom met ballen (van velerlei fabrikaat). Daarnaast speelde ook veiligheid een grote rol, want een (met kunststof) bedekt stuur komt toch een stuk minder hard aan bij een klap dan een stuur van staal.

Maar veel geld voor deze innovatie was er niet beschikbaar, dus daarom dacht ik maar zoveel mogelijk elementen te integreren. De al genoemde verlichting, kabelgeleiding en oorspronkelijk ook remgrepen, eventuele optionele versnellingsschakelaars, remgrepen en handvatten. Ik heb met de hand schuimmodellen gemaakt, het ontwerpt uitgewerkt in 3D CAD, een serie SLS modellen laten printen en die strakgemaakt en gelakt om vervolgens de reacties van kinderen te kunnen peilen. En ouders natuurlijk ook, want die beslissen uiteindelijke op het moment van koop. Helaas is dit model stuur er nooit gekomen, echter wel een in een ver afgeslankte vorm, waar BATAVUS een GIO award voor in de wacht heeft gesleept. Een van de moeilijkste dingen binnen dit ontwerp, in de fietsindustrie en met name binnen de categorie kinderfietsen was opboksen tegen de enorm lage onderdeelprijzen van de producten uit Azië.

Tags: BATAVUS, Logic-Light, stuur, fiets, bike, bicycle, dutch design, kinderfiets, design, engineering, CAD, model, 3D-print, 3D geprint, GIO, GIO award, SLS, veiligheid, onderscheiden, onderscheidend, ontwerp, industrieel ontwerp, mark van der woning, markvanderwoning.industrieelontwerp, ontwerper, industrieel ontwerper, prototype, rapid prototyping, consumer testing, consumenten test.