kantoortafel met dun, sterk en heel stijf sandwich blad

Ontwerp en bouw kantoortafel

KlantRowo B.V.
Kantoor-/ werktafel

In opdracht van Rowo B.V. heb ik een kantoortafel ontwikkeld met een maximale overspanning en een zo dun mogelijk blad. In eerste instantie ging de voorkeur ook uit naar een zo licht mogelijk ontwerp, maar aangezien er naast de gebruikelijke kantooractiviteiten ook een zware naaimachine moest gebruikt, bleek al snel dat een beetje massa niet verkeerd was voor het dempen van de trillingen. Aan kantoortafels stelt de NEN behoorlijke eisen t.a.v. belasting, doorbuiging en stabiliteit.Het in eerste aanblik ogenschijnlijk houten blad is een sandwhich constructie van 0,5 mm dunne staalplaat en een reppel zwaluwstaartplaat. Deze zijn onderling met een PU lijm verlijmd, waardoor een relatief lichte, maar vooral zeer stijve constructie ontstond.

Rondom, aan de boven- en onderzijde is vervolgens hout aangebracht. De houten profielen rondom zijn zelf gemaakt met behulp van een tweetal eigengedraaide frezen. De hoeken zijn gemaakt uit een gedraaide schijf. De totale dikte van het blad bedraagt 28 mm bij een lengte en breedte van respectievelijk 2800 x 1000 mm. Ik vond het een uitdaging om de doorbuiging onder belasting te minimaliseren en dat is gelukt! Bij een belasting van 100 kg in het midden van de tafel bleek de doorbuiging slechts +/- 1 cm. Het blad is spiegelstrak afgewerkt met een coatingsysteem bestaande uit primer, spuitplamuur en 2K hoogglans RAL9010 PU lak.

Het blad rust op twee driepoot onderstellen bestaande uit een gelaste RVS structuur met daaronder gedraaide en in ammonia donker gerookte eikenhouten poten die vervolgens in de lijnolie zijn gezet. De twee driehoeken zijn lasergesneden uit RVS304.

Ik heb twee van deze tafels gebouwd in eigen werkplaats, waarvan er één wordt gebruikt als bezoektafel bij markvanderwoning.INDUSTRIEELONTWERP.

Tags: ontwerp, ontwerper, industrieel, industrieel-ontwerper, vormgever, ingenieur, engineer, modelbouw, modelbouwer, prototpying, prototype, design, designer, meubel, meubels, tafel, design, kantoortafel, bureau, buro, hout, houten, eiken, eikenhout, lasersnijden, rvs, roestvast staal, roestvrij staal, Reppel, zwaluwstaart, composiet, sandwich, plaat, constructie, doorbuiging, NEN, Lewis, lewisplaat, ontwerpburo, ontwerpbureau, werkplaats, mark van der woning, markvanderwoning.industrieel.ontwerp, mark, van, der, woning