stel gemakkelijk de sterkte in van elke kop Senseo

Senseo Quadrante strength dial

KlantPHILIPS
Websitewww.philips.com

Bij PHILIPS werkte ik o.a. aan de PHILIPS quadrante SENSEO koffiezetter. Dit waren diverse zaken als bijvoorbeeld het onderzoeken van de wrijving op het sluiten van het deksel en het bedenken van wijzigingen daarvoor. Het verder uitengineeren van diverse kunststof onderdelen naar aanleiding van het falen daarvan door valtesten. Het ontwikkelen van een geheel afwijkende veer en bijbehorende nokken in het dekselframe welke het deksel in geopende toestand vasthouden en natuurlijk het testen en verifieren daarvan. Het uitzoeken van nieuwe slanglengtes tussen pomp en boiler om zo de minimale en maximale zetdruk uit te balanceren (dit komt omdat het type pomp een vibratiepomp is die o,a, werkt op basis van zijn eigen tegendruk en dit wordt gedempt door de siliconen slangen tussen pomp en boiler).

En toen de quadrante eenmaal een tijdje op de markt was, ontwikkelde ik een aantal concepten voor een zogenaamde ‘strength select’ optie. Dit is een electronische functie waarbij de kopinhoud d.m.bv. een druk op de knop eenvoudig kon worden ingesteld. De rotary switch, of draairing rondom de aan- en uitknop maakte dit mogelijk, maar was tegelijk ook een ingewikkelde toevoeging. Door de strenge eisen op waterdichtheid van de knoppenbehuizing in het deksel was de benodigde ruimte voor een klassieke draaischakelaar heel erg beperkt. Daarom bedacht ik als uitbreiding op de bestaande printplaat een SMD hall schakelaar welke door een in de knop aanwezige kleine magneet werd geschakeld. Echter, dan moest er wel een extra schakelkanaal worden aangelegd in de vorm van een draad naar de hoofd PCB of het signaal vanaf de knoppen PCB moest gecodeerd worden verstuurd, wat ook weer wijzigingen met zich meebracht voor beide PCB’s. Het concept was wel een mooi detail en herkenbaar element in de collectie senseo’s, echter er is uiteindelijk gekozen voor een schuifschakelaar elders op de behuizing i.v.m. het beperkte risico en de eenvoudiger uitvoering.

Tags: PHILIPS, design, designer, ontwerp, ontwerper, industrieel ontwerper, mark van der woning, markvanderwoning.industrieelontwerp, ontwerpbureau, ontwerpburo, full service,
prototype, prototyping, model, modelmaken, CONA, koffiezetter, vacuum koffiezetter, koffiezetapparaat, filterkoffie, IR, infrarood, verwarming, heater, KANTHAL, SCHOTT, CERAN, SANDVIK, borosilicaat, glaskeramiek, Pyrex, laboratoriumglas, boraxglas, boraatglas, Kimax, koffie, gemalen koffie, keukenapparatuur.