stel zelf de sterkte van je koffie in

'Strength' select koffie spout

KlantPHILIPS
Websitewww.philips.com

Voor de PHILIPS intense filterkoffiezetter ontwikkelde ik een zogenaamde ‘strength select spout’. Een instelbare wateruitlooptuit boven het filterhuis, waardoor het hete water op verschillende manieren op het verse koffiebed kan worden gebracht. Dit kan in drie standen van een centrale uitloop naar een middelste ringvormige uitloop en een grote ringvormige douche. Ook al lijkt het effect hiervan op het eerste gezicht klein, toch is dit te onderscheiden door de wat meer doorgewinterde koffiedrinker. Het mondgevoel is anders, maar ook smaaktonen als zuurheid en bitterheid verschillen tussen de verschillende standen van de uitloop. Daarnaast verandert ook het DMA, ofwel de hoeveelheid opgeloste vaste stof en daarmee ook de sterkte van de koffie.

Erg belangrijk bij het vooral functionele ontwerp was de temperatuurhuishouding. De spout of uitloop zelf is een ringvormig onderdeel van ongeveer gelijke grootte als de diameter van het filter. Daarin zitten verschillende kamers, allemaal gescheiden door geintegreerde kunststof gespuitgiette wanden. Allemaal materiaal en dus massa die eerst moet worden opgewarmd door het water dat afkomstig is van de onderin het apparaat (bij de thermos versie onder de watertank en bij de glaskan versie onder de warmhoudplaat) gemonteerde buispomp. En dat luistert best nauw. Om dat goed te krijgen vergt nogal wat tuning van slangdiameters, restricties en het aanzuigventiel. Maar ook de massa en de ‘afdichting’/ ontluchting van het filterhuis heeft daar invloed op. Naast de spout is ook een draaiknop ontwikkeld met een speciale veerconstructie met als doel een fijn knopgevoel. De spout kent dus de reeds genoemde drie zetstanden en ook een ontkalkstand, waarbij alle drie de uitlooprichtingen tegelijk geopend zijn.

Tags: PHILIPS, HD7696/90, HD7697/90, Stefan Andreessen, PHILIPS design, design, designer, ontwerp, ontwerper, industrieel ontwerper, mark van der woning, markvanderwoning.industrieelontwerp, ontwerpbureau, ontwerpburo, full service, prototype, prototyping, model, modelmaken, CONA, koffiezetter, vacuum koffiezetter, koffiezetapparaat, filterkoffie, IR, infrarood, verwarming, heater, KANTHAL, SCHOTT, CERAN, SANDVIK, borosilicaat, glaskeramiek, Pyrex, laboratoriumglas, boraxglas, boraatglas, Kimax, koffie, gemalen koffie, keukenapparatuur. functie, function, development.