Lijn met wintersport accessoires

Sportartikelen

KlantArtic sports B.V.

Voor Artic sports B.V. ontwierp ik een aantal wintersport accessoires die voornamelijk bedoeld waren voor en gebruik op het ijs. Eén daarvan was een helm. Over niet al te lange tijd wordt de helmplicht voor op het ijs waarschijnlijk ingevoerd en daarop wilde Artic Sports voorbereid zijn. Uit een analyse van schaatsongevallen bleek hoofdletsel best vaak voor te komen. Een bestaand product als bijvoorbeeld de ribcap speelde daar ook op in, maar kende toch een belangrijk nadeel, warmte. Daarom werd voor dit ontwerp gekozen voor alleen bescherming rondom (met name het achterhoofd) met op het hoofd slechts een ventilerende afdekkende laag.

Een tweede product was een zogenaamde ‘bender’. Een buighulpmiddel om met name short-track ijzers te kunnen buigen. Over het algemeen zijn de concurrerende producten echte zware stukken gereedschap, terwijl schaatser hun spullen het liefst altijd bij zich dragen. De hier getoonde bender is losneembaar, opvouwbaar en daarmee veel draagbaarder. Daarnaast is het uiterlijk veel sportiever.

Maar veel geld voor deze innovatie was er niet beschikbaar, dus daarom dacht ik maar zoveel mogelijk elementen te integreren. De al genoemde verlichting, kabelgeleiding en oorspronkelijk ook remgrepen, eventuele optionele versnellingsschakelaars, remgrepen en handvatten. Ik heb met de hand schuimmodellen gemaakt, het ontwerpt uitgewerkt in 3D CAD, een serie SLS modellen laten printen en die strakgemaakt en gelakt om vervolgens de reacties van kinderen te kunnen peilen. En ouders natuurlijk ook, want die beslissen uiteindelijke op het moment van koop. Helaas is dit model stuur er nooit gekomen, echter wel een in een ver afgeslankte vorm, waar BATAVUS een GIO award voor in de wacht heeft gesleept. Een van de moeilijkste dingen binnen dit ontwerp, in de fietsindustrie en met name binnen de categorie kinderfietsen was opboksen tegen de enorm lage onderdeelprijzen van de producten uit Azië.

Tags: BATAVUS, Logic-Light, stuur, fiets, bike, bicycle, dutch design, kinderfiets, design, engineering, CAD, model, 3D-print, 3D geprint, GIO, GIO award, SLS, veiligheid, onderscheiden, onderscheidend, ontwerp, industrieel ontwerp, mark van der woning, markvanderwoning.industrieelontwerp, ontwerper, industrieel ontwerper, prototype, rapid prototyping, consumer testing, consumenten test.